Skillnaden mellan GI och LCHF
Förenklad förklaring kommer här! Jag är ingen expert, som ni vet. Så rätta mig om jag har fel!
GI-metoden: GI står för Glykemiskt Index. Och skall man äta efter GI-metoden så gäller det att välja mat med lågt GI. Detta för att hålla blodsockret på en jämn nivå under hela dagen. Gör man det känner man förmodligen inte samma sug som när blodsockret hoppar upp och ner! Äter man enligt GI-metoden äter man kolhydrater, men inte snabba utan långsamma som förbränns, just det, långsamt! Ju lägre GI desto långsammare kolhydrater.
Exempel på långsamma kolhydrater: Bönor, ärter, fullkorn, linser
GI anser också att mättat fett är onyttigt trots att det har ett lågt GI t.ex
LCHF: Till skillnad från GI så äter man här så lite kolhydrater som möjligt eftersom att snabba och långsamma kolhydrater omvandlas till socker i magen. Det i sin tur gör ju att blodsockret stiger. Här är man således också inne på det här med blodsocker, man kan väl kort säga att man dock har tagit det ett steg längre.
Här handlar det om att äta fett, även mättat! Man är här inte "rädd" för det mättade fettet utan man skall alltså välja produkter som är så feta som möjligt. Dvs inte lätt-creme fraiche och minigrädde.
Okej att äta enligt LCHF: Ägg, Ovan jord-grönsaker, mjölkprodukter (fetaste varianten, naturella), kött, fisk, kyckling, skaldjur m.m.
Ät ibland: Frukt, bönor, nötter etc.
Undvik: Pasta, ris, potatis, majs, bröd, gröt, margarin, chips, godis, läsk, korv etc. (Se upp för alla E-ämnen!! t.ex E621)
Så skillnaden mellan GI och LCHF är ganska stora egentligen. Hoppas jag inte förvirrade er mer nu ;-)
varför inte margarin och majs?
LCHF är bäst! =)
jaha okej. jahaaaaa, jag trodde att margarin var liksom .. margarin. sånt man kan köpa i en lång fyrkantig sak? som väldigt hårt smör typ? haha. ja, när jag bodde hemma åt vi becella.. men nu äter jag bregott. så gott!
Men margarin är ju fett?
Blir så irriterad på folk som tar fel på det där. Bra att du förklarade det så går det lite färre folk runt och tar fel. GI handlar också om att jämna ut hela måltiden, man får äta något med högt gi om man äter något med lågt i samma måltid osv.
http://michaela-s.blogspot.com
Michaela: Helt rätt! :)
snygg blogg! :D
Härligt med någon som klargör begreppen! Jag har tänkt skriva ett liknande inlägg så många gånger för de är så ofta folk blandar ihop de två :)
Kanonbra förklaring :)
Jaha :)
Men riktigt smör är okej?
Läs om margarintillverkning så vill ni inte äta det, oavsett fett eller inte! ;)
Jättebra sammanfattning om skillnaderna Emma! :)
Tack så mycket för svaret:D
varför kan man inte frukt? det är väl inte så onyttigt, jag hade nog inte klarat mig utan frukt som mellanmål :(
Josefin, visst kan du äta frukt -nån gång ibland. Men dels sätter den söta smaken igång sötsuget för många och dels innehåller frukt fruktsocker som höjer blodsockret och hjälper till att stjälpa fettförbränningen.
Väldigt bra förklaring :D
Desiré: tack för svaret! :)
min läkare håller på att tjata varje besök om att jag måste följa GI så att min diabetes håller sig i shack
men tyvärr klarar jag inte det, gi mat smakar inte bra helt enkelt :(
bra förklarat, men jag undrar om man i GI äter mycket fett? eller lagar man fettsnål mat där?