Att börja jogga (långt inlägg)

Ja hur börjar man egentligen? Det är bara att sätta den andra foten framför det andra, eller hur var det nu igen?

Nej, det är kanske inte så enkelt. Men svårt är det faktiskt inte även fast det kan vara lite tungt i början. Eller ja, för mig var det jäkligt tungt!

Till att börja med: skaffa riktiga skor. Pröva ut ett par med hjälp av personalen där du handlar så du får några du kliver på rätt sätt i. Annars är det lätt att man drar på sig diverse skador och det vill man ju inte! Jogga inte i conversen liksom :-P Då kommer benhinnorna säga ifrån direkt.

Kläder kanske inte känns så jätteviktigt i början. Speciellt nu till sommaren behöver man ju inte så mycket kläder på sig. Men ett bra vindställ är alltid bra att kunna dra på sig. Jackan är användbar och till hösten är det bara att köra ett underställ under. Lager på lager ni vet! Finns massor med kläder och prylar man kan köpa, men det är ju en senare fråga.

Så till själva joggingen. Hur börjar man? Jag började med ett program jag hittade på iForm där man som nybörjare skall orka 5 km. Klicka här och läs mer om det.

Börja lugnt för det kommer ta tid. Är man helt otränad t.ex så springer man inte 5 km i ett nafs. Det är bara att acceptera att man får börja med små intervaller av jogging! För att sedan utöka såklart! Den roliga biten, när man märker att man orkar mer!!

Du kommer antagligen känna av lite smärtor första gångerna du joggar. Ignorera inte helt, men ofta är det för att man är ovan. Träningsvärk får man räkna med och vaderna kommer antagligen brinna som eld under de första passen. Låren kommer kännas som bly.

Men se upp med smärta i knän och benhinnor!! Gör det akut ont så stanna. Det är inte värt att tjura på och kuta trots att benhinnorna ilar av smärta. Mina knän kan tjorva lite ibland när jag kommer upp i distanser där jag inte är van, som idag 8 km. Men det gick över när jag kommit hem så då tror jag inte det är någon större fara. De behöver bara vänja sig!

Konditionen kommer snabbare än styrkan, så se upp med att springa för långt trots att du känner att hjärtat orkar. Återigen skaderisk.

Låt det som sagt ta tid. Det är värt det istället för att rusa på (bokstavligen) och sedan göra sig illa för att inte kunna träna på länge.

Sedan när man börjar bli van finns det olika sätt att träna på för att förbättra sina tider osv. Fartlek, intervaller, you name it. Men det bästa är egentligen att läsa på själv. Köp en bok om löpning, eller läs på webbsidor som specialiserar sig på löpning. Google är din vän! =) Det finns massor att lära sig, hur man skall springa osv. Men det här skulle bli för långt om jag raddade upp allt om själva löptekniken. Jag är ju ingen expert heller!

Var beredd på att det kommer vara dödligt jobbigt. Men det blir bättre och bättre. I promise! Se på mig bara. För 2 månader sedan orkade jag knappt springa 3 km. Nu springer jag helt plötsligt minst 5 km ganska lätt!

Bestäm dig och ut i spåret nu!

Kommentarer
Postat av: Anna Drott

Skorna är verkligen a och o som du säger. Jag joggade en hel del förra våren. På asfalt. I promenadskor. Det slutade med en smärta i vaden som inte upphörde på flera veckor.Bra inlägg förresten!Kramar

2009-04-22 @ 06:47:31
URL: http://viktdrottningen.blogspot.com
Postat av: Stina

Bra inlägg! Idag ska det bli av! :-) www.marathon.se är en bra sida med mycket matnyttigt även för oss som inte springer så långt som marathon. Man kan också kolla in jogg.se som är en community för alla joggare. Lite kul tycker jag och bra diskussionsforum där man hjälps åt att svara på massa frågor.Ha en bra dag!

2009-04-22 @ 09:01:08
URL: http://blabb.blogg.se/
Postat av: Mari

Jag kommer från och med måndag köra efter iFORM:s träningsprogram. Jag vet ju redan att jag orkar springa mer än en min, men det är bara ett plus. Jag har gett mig den på att jag ska springa 5 km till hösten. Tack för tipset om länken.Kram

2009-04-22 @ 10:56:55
URL: http://marimanfredsson.blogg.se/
Postat av: Johanna

Wow vilka otroligt bra tips!!!! Tack så mycket för det, du gjorde min dag!

2009-04-22 @ 12:28:17
URL: http://fitmama.se
Postat av: Katja

Jag köpte min ett par "riktiga" joggingskor innan jag drog iväg till Irland och sprang in dom där. Finfint nu när det är toppenväder ute på morgonen och ge sig iväg på en liten tur, än så länge har jag då bara min korta runda på strax över 4km, måste hitta på en längre, men det är ju inte så roligt o springa inne i stan. Kanske ska pröva Sidsjön nån dag, det är nog inte lika farligt däruppe längre när dom flyttat på psyket :P Kanske....

2009-04-24 @ 14:37:11
URL: http://katjasfoton.blogg.se/
Postat av: Isa

Hej! Jag har själv funderat på att börja blogga här. Varför har du valt att blogga här och inte någon annanstans?

2012-03-18 @ 19:09:36
URL: http://hemförsäkringidag.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0