Havrekex

Ca 50-70 kex
750 g havregryn
1 L mjölk
200 g smör (rumsvarmt)
2 dl socker
1 tsk salt
30 g Hjorthornsalt
Ca 4 dl vetemjöl
+ mjöl till utbakning


1. Lägg havregrynen i en bunke och häll på mjölken, rör om. Låt svälla dryga halvtimmen. Gör ingenting om det står lite längre. Eller över natten i kylen.

2. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Klicka i det mjuka smöret i bunken med havregrynen. Rör i socker, salt och hjorthornssalt blandat med vetemjöl. Rör om tills allt är väl blandat. Ha hellre degen lite kladdig än helt slät.

4. Mjöla bänken/bordet och bearbeta en bit av degen i taget med lite mjöl tills den blir slät. Kavla ut med kruskavel tills den är ca 4 mm tjock. Ta ut runda kex med exempelvis kakmått eller en skål. Jag använde ett lock till en shaker som jag blandar proteindryck i. Blev lagom stora då för mig!



5. Lägg på mjölad plåt eller på bakplåtspapper. Grädda i 6–7 minuter. Kexen ska få en aning färg. Det går snabbt över till övergräddat och då blir de hårda...

 

När man bakar med Hjorthornssalt som jäsmedel så tänk på att det blir en ganska stark doft av ammoniak som kommer mot dig då du öppnar ugnsluckan. Så stick inte fram skallen just i öppningen!

 

Sedan kan det också bli för mycket av saltet och då smakar inte kexen så gott. Men man får prova sig fram lite.

 

Har man ingen kruskavel kan man nagga kexen med en gaffel då de ligger på plåten!


Kommentarer
Postat av: MammaLoo

Tack för att du la upp receptet! ska pröva och baka dom här i dagarna!

2009-12-15 @ 09:59:19
URL: http://lindaloo.bloggagratis.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0